Een voedselbos heeft tijd nodig. Aangezien wij met een weiland beginnen, gaat het wel even duren voordat er een heel bos staat. Daarbij is het belangrijk om de wind uit het perceel te halen voordat er veel fruitbomen geplant kunnen worden. Voor een voedselbos is dus geduld nodig…

In het najaar van 2021 beginnen wij met het planten van de eerste bomen van het voedselbos. Wij beginnen met het aanplanten van windsingels aan de randen van het bos. Door windsingels, bomen en struiken, te planten kunnen wij de bomen die later worden geplant in het bos beschermen voor de wind.

Na ongeveer 5 jaar kunnen wij voor het eerst oogsten. Wij verwachten in 2026 de eerste vruchten te plukken.
Het duurt nog vele jaren voordat het bos echt volwassen is.

Kosten

Voor dit grote project hebben wij een begroting opgesteld van ongeveer € 40.000,-. Deze kosten zijn voor het grondwerk, het aanleggen van een poel en sloot, administratiekosten, container, PR en communicatie en voor het grootste gedeelte voor het plantgoed voor het daadwerkelijke bos.

Wij zijn heel blij en dankbaar dat wij hierbij wat hulp krijgen. Gemeente Noordenveld heeft een eenmalige subsidie verleend voor het aanplanten van bos en softwarebedrijf Defacto uit Groningen heeft een schenking gedaan ter ondersteuning van dit initiatief wat zij een warm hart toedragen.