Ontwerp Voedselbos Peize

Wij proberen een voedselbos op te zetten waarbij voedselproductie belangrijk is, maar waarbij de beleving en sfeer ook een belangrijke factor zijn. Wij hebben daarom gekozen voor een zogenaamde ‘romantische’ uitstraling van het bos. Dit betekent een bos met veel verschillende bomen en planten en deze door elkaar geplant, maar wel zeer doordacht door elkaar geplant.

Het voedselbos wordt opgebouwd als een soort amfitheater. In het midden van het voedselbos komt de kruiden- en vaste groenten cirkel. Dit is het laagste gedeelte van het bos. Vanuit het midden bouwt het bos zich op en is er zicht op het complete bos. Aan de rand staan de hoogste (noten)bomen. Er zijn brede hoofdpaden die onder andere gebruikt worden voor bezoekers en rondleidingen. De smalle paden worden gebruikt voor het oogsten en dit pad moet zo worden aangelegd dat oogsten op elke plek goed mogelijk moet zijn.

De poel als huis voor de amfibieën

In het centrum van het bos ligt de poel, een amfibieënpoel. De poel is voor kikkers, padden, salamanders, schaatsenrijders, libellen maar ook larven, vlinders, zelfs bijen kunnen hier een huisje maken. In de poel is ruimte voor diverse planten en daarnaast is het ook fijn voor de vogels om in te badderen. Met de poel en zijn amfibieën blijft er controle over de insecten en slakken.

Beplanting in het voedselbos

Het bos is een mix van bomen, struiken, bloemen en grondbegroeiing. Aan de noordkant van het bos, tegen de N386, komen de grootste bomen. Deze bomen hebben veel ruimte nodig, zodat de kruinen elkaar niet raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan walnoot- en kastanjebomen. Op het zuidwesten komt een windhaag om wind tegen te houden die de groei van kleine bomen en struiken belemmert. De windhaag bestaat uit bomen en struiken zoals elzen, lijsterbes, wilde appel, krentenbomen, sleedoorn, gele kornoelje etcetera.
In het centrale gedeelte van het bos staan de fruitbomen en bessenstruiken, zoals appel, kers, peer, vijg, rode bes, abrikoos, paw paw en nog veel meer. Er zijn klimmers die minder zon nodig hebben, zoals kiwibes of akebia. De groenten die in het bos worden geoogst zijn meerjarige groenten, vaste groenten. De gangbare groenten zijn rabarber en asperges. Daarnaast zijn er vele minder gangbare groenten die erg smaakvol zijn. Je kunt hierbij denken aan aardpeer, hosta, zeekool en rankspinazie.
Het is idee is: 1 keer planten en daarna jaar na jaar oogsten. Waarbij we niet wieden, mesten en water geven.

Een verborgen opslagruimte

Voor de opslag komt er een zeecontainer in het voedselbos. De opslagruimte is afgetimmerd en gaat volledig op in het landschap. We gebruiken de afgegraven grond van de poel om tegen één zijde van de zeecontainer aan te plaatsen, zodat de container niet zichtbaar is.

Het ontwerp van het Voedselbos Peize is gezamenlijk ontwikkeld met het bedrijf Lekker Groen uit Terheijl.

Lees hier verder over onze werkwijze