Net voordat de vorst zijn intrek nam zijn onze fruit- en notenbomen de grond ingegaan.

Plantdag 11 december 2022
De plantdag begon dit keer rond 13.00 uur. Gelukkig kregen we weer hulp van zeker 15 mensen, waardoor de bomen na twee uur allemaal in de grond zaten.
Dit keer hadden we er ook een vuurton bij, zodat iedereen de handen af en toe kon opwarmen.

Tijdens de voorbereiding hebben wij allemaal cirkels in het gras gemaakt, zodat we weten hoe breed de boom kan worden en waar dan de volgende boom geplant moest worden. Met stokjes waren alle plekken gemarkeerd, zodat iedereen wist waar een boom moest komen.

Wij hebben het perceel ingedeeld op pluktijd. Dit betekent dat het fruit wat je al vroeg kunt oogsten aan één kant staat en het fruit wat als laatste kan worden geoogst helemaal aan de andere kant. We moeten maar zien of het in de praktijk ook zo werkt natuurlijk.

Wat hebben we dan allemaal geplant?
Echt fijn dat we dit keer nog meer fruit- en notenbomen konden planten. Aan de zijkanten zijn de notenbomen en hoogstam fruitbomen geplant. Je kunt dan denken aan walnoot, pecan, tamme kastanje en met daar tussen hoogstam appel- en kersenbomen.
Verder hebben we de gebruikelijke soorten geplant, zoals appel, (stoof)peer, pruim, vijg, abrikoos, kers. Het gaat om voornamelijk oudere rassen, zoals bijvoorbeeld Groninger peppel, Notarisappel, Conference, Winterjan.
Ook hebben we wat ongebruikelijke fruitbomen geplant. Denk hierbij aan Pawpaw (vruchten smaken naar een combi van mango en banaan), kaki persimoen (zoete smaak als abrikoos), nashipeer (heet peer, maar smaakt naar appel), kweepeer (kun je heerlijke gelei van maken en is erg lekker met manchego). Maar ook een dadelpruim, mispel, krentenboom, aardbeiboom, witte moerbei, Szechuan peper en een Franse uiensoep boom (ook wel de Chinese mahonieboom). We gaan zien wat we hier allemaal mee kunnen over een aantal jaar.

Ook nog bosplantsoen
Naast alle fruitbomen hebben we ook nog 60 stuks bosplantsoen geplant.  Dit bosplantsoen zijn de pioniers, oftewel snelgroeiende bomen. Bomen die er ook zouden komen als je het grasveld met rust laat. En die pioniers zorgen ervoor dat de bodem geschikt wordt gemaakt voor de bomen die na de eerste pioniersfase komen. De voedselbosbomen zijn bijna altijd bomen die komen na de pioniersfase en zonder de pioniers duurt het veel langer om een bosbodem te creëren. Deze pioniers, zoals elzen, berken en wilgen, worden later weer weggehaald. Op deze manier proberen we een schimmelbodem te creëren in plaats van een bacteriebodem. Ook draagt het blad dat deze bomen laten vallen bij aan de bosbodem.

Kortom, het was een geslaagde dag. In totaal 154 bomen geplant. Heel veel dank aan de mensen die ons hebben geholpen!!