In deze blog een korte update van wat we de afgelopen tijd hebben gedaan. En ook wat we gaan doen de komende tijd, namelijk bomen planten :-)

Voedselbos Peize bord

Om de zichtbaarheid van ons project te vergroten, hebben we een toegangsbord geplaatst. Wij zijn erg blij met dit bord. Het ziet er prachtig uit en is gemaakt door onze broer/ zwager, waarvoor wij hem erg dankbaar zijn.

Heel veel bomen besteld

Wat fijn dat het plantseizoen er weer aankomt. De herfst is eigenlijk de meest gunstige periode om jonge bomen te verplanten. De sapstroom is dan stil gevallen en na het verplanten volgt een lange winterperiode waarin de wortels zich door water, sneeuw en vorst goed kunnen verankeren in de grond. Dit bevordert een snelle start in het voorjaar.

De afgelopen maanden zijn wij bezig geweest met het uitzoeken van onze fruitbomen, heel veel fruitbomen. Welke soorten gaan we planten? Wat zijn lekkere appels, peren, etc? Wat zetten we waar neer? Hoe gaan we het perceel indelen? Hoe staat de zon? Waar komt de wind (meestal) vandaan? Allemaal vragen waar we rekening mee moeten houden bij het inrichten en aanplanten. Het was dan ook een grote klus om dit uit te zoeken. Het lijkt dus soms dat we niet zoveel doen in het bos zelf, maar achter de schermen gebeurd er wel degelijk wat. De fruitbomen zijn inmiddels besteld, heel fijn!

En welke soorten gaan we dan aanplanten in november/ december? Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten appels en peren, maar ook kers, abrikoos, perzik, kweepeer, pruim, vijg, persimoen en mispel. Aan de noordkant komen de notenbomen zoals, walnoot, tamme kastanje, amandel, pecan, pimpernoot en hazelaar. Er valt dus genoeg te planten straks. Want naast alle fruitbomen worden ook pioniers geplant, zoals berk, zwarte els en wilg. Met deze snelgroeiende bomen creëren we een bosbodem waarbij de fruitbomen het niet allemaal in hun eentje hoeven te doen. De pioniers worden later weer weggehaald.
Op dit moment weten we nog niet wanneer alles geleverd wordt, dus op welke dagen we gaan planten kunnen we nog niet zeggen.

Gras gemaaid, frezen en een diepere poel

We hebben de poel nog wat dieper laten graven en het leem wat hier uitkwam smeren we weer op de bodem en zijkant van de poel. Op deze manier hopen we meer water vast te kunnen houden en ook daadwerkelijk een amfibieënpoel te ontwikkelen.
Ook is het gras gemaaid en hebben we een paar stukken laten frezen. Op één plek willen we struiken planten en op het andere gefreesde gedeelte maken we een soort kraamkamer voor bomen (daarover in een andere blog meer).

Vind je het leuk om onze ontwikkelingen te volgen? Kijk dan op onze Instagram pagina en hou onze blog in de gaten.