Het was een tijdje stil op de website, maar gelukkig niet in het voedselbos. In deze blog vertellen wij meer over wat we de laatste tijd hebben gedaan.

Eerste fruitbomen en bessenstruiken geplant

Yes! De eerste fruitbomen en struiken zitten in de grond. In maart hebben wij een tweede plantdag georganiseerd. Samen met een groepje enthousiaste vrijwilligers zijn de eerste fruitbomen en struiken geplant. Een aantal appel-, kersen-, en perenbomen. Maar ook abrikoos, perzik, mispel, amandel en zelfs een pimpernoot. Daartussen staan eetbare struiken, zoals honingbes, ananasguave, jostabessen, zwarte- en kruisbessen.

Het voedselbos wordt gefaseerd opgebouwd en dit betekent dat wij elke keer een ander gebied beplanten. In maart zijn wij begonnen met het beplanten van de binnencirkel. De binnencirkel ligt centraal in het bos en wordt de plek waar ook de opslag komt en een lekker plekje om te zitten. Daarnaast komt in de binnencirkel ook de kruidencirkel en wordt het een fijne pluktuin met bessen en ander fruit.

Voorbereiding voor de kruidencirkel gestart

Volgend jaar worden er kruidenplantjes geplant in de binnencirkel. Meerjarige kruiden, zoals lavas (maggieplant) of citroenmelisse. Afgewisseld met smeerwortel, daslook, mierikswortel.

Om de bodem voor te bereiden op de kruidenplantjes hebben we de cirkel afgedekt met karton en daarop een dikke laag houtsnippers. Hiermee verdringen we het gras en maken de bodem vruchtbaarder.

Frambozen laantje

Van een dorpsgenoot hebben wij onzettend veel framboos, zwarte bes, kruisbes en braam zonder doorn gekregen. Zo fijn! Daarom hebben wij ook nog een frambozenlaantje geplant met zomer- en herfstframboos. De bessenstruiken zijn in de binnencirkel geplant en de bramen zonder doorn staan aan de rand van het voedselbos. En het mooie is…er zitten al bessen en bramen aan de struiken :-) En ook de frambozen slaan goed aan. Geheel onverwacht hebben wij dus straks al de eerste oogst.

Droogte en maatschappelijke stagiaires

De afgelopen maanden was het erg droog. De fruitbomen hadden het dus ook best wel zwaar. Helaas waren de poel en de sloot ook kurkdroog. Daarom hebben wij besloten om een stuk in de sloot in te dammen en (in onze ogen geheel niet voedselbos waardig) met vijverfolie te bedekken zodat we water kunnen opvangen. Op deze manier houden we toch wat water vast en kunnen we de bomen en struiken bewateren. Het idee van een voedselbos is dat dit niet nodig is en het zichzelf moet redden. Maar op een kaal weiland met jonge bomen grijpen wij toch in. Dode fruitbomen is natuurlijk ook zonde.

Gelukkig hadden wij de afgelopen maanden ook hulp van drie maatschappelijke stagiaires. Renzo, Jelmer en Abel hebben ons flink geholpen met graven, houtsnippers verplaatsen en wilde braam weghalen. Super!

Wij bouwen, met veel plezier, verder aan ons bos. En houden jullie op de hoogte. Tot de volgende blog!