Ze zitten in de grond! De eerste 500 bomen en struiken zijn geplant. Wat een prachtige plantdag hebben wij op 4 december gehad. In deze blog lees je een korte impressie van onze eerste officiƫle plantdag.

De tent was (bijna) opgezet, de koffie stond klaar, het weer was een stuk beter dan de dag ervoor en de vrijwilligers kwamen even na negenen aan bij het voedselbos. Maar liefst 16 vrijwilligers kwamen ons helpen bij het planten van de eerste bomen en struiken. Met in hun kielzog een handje vol jongere vrijwilligers, de voedselbosbouwers van de toekomst. De sfeer zat er goed in en iedereen had zin om te beginnen.

Gerwin begon met een welkomstwoord en gaf vervolgens een uitleg over het planten. Een week voor de plantdag was er al een zorgvuldige voorbereiding gedaan, want een goede voorbereiding immers is het halve werk! Op alle plekken waar de bomen moesten komen te staan waren genummerde bamboestokjes geplaatst. Op bijpassende briefjes konden de vrijwilligers precies zien waar elke boom of struik moest komen te staan.

Vrijwilligers aan het planten

In duo’s gingen de vrijwilligers voortvarend aan de slag met planten. En wat werd er dan allemaal geplant? Je kunt hierbij denken aan: hazelaars, elzen, meidoorn, sleedoorn, essen, wilgen, vuilbomen, maar ook kardinaalsmuts, hulst, wilde appel en peer en zoete kers. In totaal zijn er 22 verschillende soorten geplant. Het is lang niet allemaal eetbaar, maar vormt straks een waar paradijs voor vogels en andere beestjes. De overwegend inheemse bomen en struiken vormen de randen van het bos. Hierdoor ontstaan er windsingels. Deze dichte rij groen biedt straks bescherming tegen de eetbare bomen en planten die wij later gaan planten in het voedselbos.

Het planten ging ontzettend voorspoedig, veel sneller dan verwacht. En na bijna drie uur zaten alle 500 bomen en struiken in de grond. Iedereen was zo fanatiek aan het planten en wij werden zo blij van de motivatie van alle vrijwilligers. Wij willen iedereen heel erg bedanken voor hun tomeloze inzet, dat doet ons en de natuur ontzettend goed. En wij zijn superblij met het resultaat! Op naar de volgende plantdag in het voorjaar.

Naast de vrijwilligers willen wij ook graag de volgende organisaties bedanken. Landschapsbeheer Drenthe voor het beschikbaar stellen van het gereedschap en de advisering. Plan Boom en Prins Bernard Cultuur fonds voor het leveren van een groot gedeelte van het plantgoed. De gemeente Noordenveld voor het beschikbaar stellen van een subsidie waarmee wij de komende jaren ons voedselbos verder kunnen beplanten. En als laatste bedanken wij Software bedrijf Defacto uit Groningen, die dit initiatief een warm hart toedraagt, voor hun schenking.

Voedselbosbouwer in de dop
bomenrij

Hartelijk dank voor alle inzet!

Groeten uit Peize, Gerwin en Ingrid